CONCEPT TV PROGRAMMA | Vanuit het drama naar de droom
Met kromme tenen en vaak ook met ontzetting volg ik vanuit Warfhuizen het aardbevingsleed van Groningers. Het ene drama na het andere drama tekent zich af, met als recent dieptepunt de bevingen in Huizinge en Zeerijp. Monumentale boerderijen verdwijnen. Mensen melden dat zij een zwijgplicht hebben. Verhalen over jarenlange, zenuwslopende onderhandelingen met de NAM om aardbevingsschade erkend, laat staan vergoed te krijgen. Hoe vreselijk moet het zijn om gedwongen je huis te moeten verlaten, stutpalen in stelling te brengen omdat het fundament onder je woning kan bezwijken. Ik kan mij haast niet voorstellen hoe het is om angst te moeten hebben voor de veiligheid van je kinderen, je partner en jezelf als je gaat slapen in je eigen huis?
Van beven naar leven
In mijn visie is het tijd voor een positieve tegenbeweging waarbij de media een belangrijke rol kunnen spelen. Er zijn zoveel negatieve verhalen! Kunnen we ook eens een positief verhaal in de schijnwerpers zetten? Kunnen we een positief verhaal ensceneren, door Groningers te bevragen om hun woonwensen? En daar ook iets mee te doen ?
Wat kunnen wij nog meer doen aan dit leed, behalve politici en NAM bewegen om hun verantwoordelijkheid te nemen? Wat kan ik zelf doen als interieurstyliste, moeder en passievolle onderneemster die het roer omgooide twee jaar geleden? Wat zou ik willen doen? En wat is daarvoor nodig?
Wat heb ik daarvoor nodig?
Er zijn ontelbaar veel interieur- en woonprogramma’s over de zoektocht naar droomhuizen van mensen over de hele wereld. Waarom maken we niet een woonprogramma waarin Groningers in het aardbevingsgebied centraal staan? Vanuit het drama naar de droom? Wat zijn de woondromen die zij hebben? En kan ik vanuit mijn vak als styliste deze dromen weer concreet maken en visualiseren?
- Ik zou graag een aantal mensen willen interviewen die vanwege de aardbevingen hun huis hebben moeten verlaten, om scherp te krijgen of ik vanuit mijn vak als styliste iets voor hen kan betekenen.
- Ik zou graag een interieur programma willen ontwikkelen voor deze groep mensen. Doel is om we via styling van de woonkamers en interieur tips, Groningers met aardbevingsleed, weer een huiskamer te geven waarvan ze zeggen “kon minder”. Een hart onder de riem, letterlijk en figuurlijk door met liefde naar hun woonwensen te kijken.
- Wat een zou het zijn om samen met een media productiebedrijf voor Noord Nederland hierover een maandelijks tv programma te mogen maken? Wie heeft de connecties om dit plan verder te brengen?
Waarom een oproep tot onderzoek?
Genieten van en tot rust komen in een woning is niet meer vanzelfsprekend voor sommige Groningers. Want nadat de schade hersteld is, voelt soms het huis niet meer als de eigen vertrouwde en veilige plek. Soms moeten mensen verplicht in een tijdelijke woning bivakkeren. Mijn aanname is dat sommige bewoners en gezinnen simpelweg zelf niet meer de energie en drive hebben om van hun huis weer een gezellige en sfeervolle plek te maken waarin ze met plezier thuis komen. Die aanname wil ik graag toetsen. Klopt dat ook? Wat hebben mensen nodig?
Mijn gevoel zegt me dat het fijn kan zijn als gezinnen na deze vervelende periode en verblijf in een tijdelijke woning terug mogen komen in een prachtige gerestylde sfeervolle woning. Een warme plek waarin ze opnieuw kunnen beginnen en samen weer positieve herinneringen kunnen maken.
Bevingen zullen Noord Nederland waarschijnlijk nog langer blijven teisteren. Maar kunnen we vanuit het drama weer naar de droom? Ik wil ervoor gaan zorgen dat een aantal gezinnen in Groningen weer gaan genieten van hun huis! Van beven naar leven!
Thuis voelen is genieten.
Rianne Timmer-Vos,
Interieurstyliste
Puur Styling Studio
Warfhuizen (Groningen)
0610667535
No Comments